InlÀgget gjort

Kryddiga kanelbullar – din nya, heta fikafavorit

Nej, vi Ă€r inte pĂ„ kanelen – dessa bullar med chili Ă€r en riktig hit. Anchopulver kan vara lite knepigare att hitta i butik, men det Ă€r letan vĂ€rt för att fĂ„ rĂ€tt sötma. Som chilinörd bullar du annars bara upp med egenmalet!

Fler heta recept hittar du i ”Älska chili”. Du hittar boken och andra sköna chiliprylar hĂ€r. AnvĂ€nd rabattkoden ”CHILIFEBER” och fĂ„ 10% rabatt pĂ„ hela bestĂ€llningen!

đŸŒ¶Ingredienser deg (cirka 20 stora bullar eller 40 smĂ„)đŸŒ¶

4 dl mjölk
150 g smör
50 g fÀrsk jÀst (för söta degar)
1 œ ljus sirap
2 tsk nystötta kardemummakÀrnor
1 tsk malen kardemumma
œ tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl
1 Àgg
PĂ€rlsocker (att toppa med)

đŸŒ¶Ingredienser fyllningđŸŒ¶

200 g rumsvarmt smör
2 msk malen kanel
2 tsk anchopulver
1 dl strösocker
1 Àgg till pensling

đŸŒ¶Gör sĂ„ hĂ€rđŸŒ¶

Smula ner jÀsten i en bunke.

Fram med en mortel och mortla kardemummakÀrnorna sÄ fint du kan.

VÀrm mjölken tillsammans med den nymortlade kardemumman tills den Àr fingervarm (37 grader).

Ha i smöret och lÄt smÀlta (behöver inte bli slÀtt som en plÀtt, lite klumpar gÄr bra).

HÀll mjölk-, smör- och kardemummablandningen över jÀsten sÄ att den löser sig. Rör sen i socker, malen kardemumma, salt, sirap och Àgg.

Rör ner vetemjöl, lite pö om pö, och arbeta degen ordentligt! NÀr den slÀpper frÄn kanterna har den rÀtt konsistens. Arbeta degen i minst 10 min till den Àr Àr riktigt slÀt och fin.

LÀgg en bakduk över degen och lÄt den jÀsa Ätminstone en timme.

đŸŒ¶Och nu till fyllningen – gör sĂ„ hĂ€rđŸŒ¶

Medan degen tjockar till sig kan du förbereda fyllningen. Rör ihop rumsvarmt smör, socker, kanel och anchopulver till en krÀmig massa.

Fler heta recept hittar du i Ӏlska chili”. Du hittar boken och andra sköna chiliprylar hĂ€r. AnvĂ€nd rabattkoden ”CHILIFEBER” och fĂ„ 10% rabatt pĂ„ hela bestĂ€llningen!

đŸŒ¶Tillbaka till baketđŸŒ¶

SÀtt ugnen pÄ 200 grader och förbered plÄtar med bakformar.

Dela sedan degen i tvÄ delar eller fyra delar, beroende pÄ hur stora bullar du vill ha. Kavla ut varje del till en avlÄng kaka.

Bred ut fyllningen jÀmnt över degen och rulla ihop.

SkÀr rullen i bitar och lÀgg dem med snittytan upp i bakformarna.

PÄ med bakduken och lÄt godbitarna jÀsa i ytterligare 40 minuter.

Vispa upp Àgget, pensla bullarna och toppa med pÀrlsocker.

Skjuts in i mitten av ugnen till de blivit gyllenbruna, sisÄdÀr 5-10 minuter.

 


Vill du ha fler heta recept (liksom riktigt starka fakta och massor av ovĂ€rderliga odlingsrĂ„d) – bulla dĂ„ upp med Ă„rets hetaste bok: Älska chili.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *